Fotografiranje porok

Collapse Show info

13 Mar 2014 in Poroka

Author : Denis Rožan

Tags: , ,

Ko se fant in punca odločita za poroko, menim, da so pomembne tri stvari; ljubezen, prstani in fotograf. Vse ostalo na poročni dan pride samo. Le te tri so tiste, ki poročen dan naredijo večen.

Fotografiranje porok, poročna fotografija, poročni fotograf  – veliko je bilo o tem že povedanega, kateri poročni fotograf je boljši, kdo zna in kdo ne zna… Vse skupaj gre v slogu prepričevanja, ali je boljši čokoladni ali vanilijev sladoled.

Še pred ne tako davnim časom je bil dober poročni fotograf tisti, ki že desetletja fotografira po istem kopitu, obvlada postavitev para, s seboj vlači studijske fleše, odbojnike in ti na koncu v enem ali dveh dnevih prinese album s fotografijami. Za piko na i, so te ”obdelane fotografije” res polne srčkov, balončkov in oh ter sploh raznih efektov, skratka ali se še da fotografijo bolj pokvariti???

Časi se spreminjajo in tudi ljudje smo začeli drugače gledati na fotografiranje porok. Sam sem pristaš reporterskega pristopa. Vživim se v dano situacijo, se mečem na tla, v levo in desno in izkoriščam dane možnosti do maksimuma. Pri fotografiranju porok se osredotočim na detajle in posebne trenutke. Razen nekaj tistih »nastavljenih« fotografij, povem paru naj se obnašata, kot da me ni. V večini se vse odvija reportažno… no včasih vseeno malo namigneš…

Smisel in namen vsega je ustvariti nekaj lepega, edinstvenega – spomin na edinstven dan. Cilj mi je ustvariti dokumentarne in umetniške fotografije polne energije in čustev, ter iz tega narediti končni izdelek, ki vam bo pri vsakem ogledu izvabil čustva na plan.

Fotografiranje porok se zame ne konča z odhodom zadnjega svata…, takrat se delo zame šele začne. Iz par tisoč fotografij, moram najti tiste, ki bodo naredile album čaroben, čustven.

Po izboru pa seveda sledi še obdelava fotografij. To zahteva največ časa in seveda znanja obdelave. Sam obdelam vsako fotografijo. Niti ene na prepustim naključju. Moj stil obdelave je fotografiji vdahniti življenje. Ne poslužujem se dodatnih efektov, raznih srčkov, balončkov… Cilj moje obdelave je narediti fotografijo barvito, polno življenja,… takšno, kakršna je bila v danem trenutku.

Seveda ima fotografiranje porok svojo ceno in ta ni nujno sorazmerna s kakovostjo. Je potrebno v enačbo vključiti še mnoge druge faktorje kot so npr. sposobnost poročnega fotografa, njegova motiviranost, umetniška inspiracija in nenazadnje tudi psihična ter fizična kondicija. Povezava med kakovostjo poročnega fotografa in poročno fotografijo je zelo podobna povezanosti med fotografsko opremo in fotografom: dober fotograf zmore s povprečno opremo narediti dobre fotografije, povprečnemu fotografu pa še najboljša oprema ne pomaga – no ja – kdaj se mu sem ter tja tudi kakšna fotografija posreči. Prav zaradi te naključne sreče kakovosti poročnega fotografa ne smemo soditi zgolj po nekaj uspelih fotografijah, temveč po vsem, kar ostane za prihodnja leta in desetletja in to je celoten poročen album.

Comments: 1

  1. Marjan Kurtanjek 16 Mar 2014 Reply

    Lepo povedano, se popolnoma strinjam z napisanim, vendar se je treba dostikrat prilagoditi tudi željam mladoporočencev, pri katerih pa ni nujno, da imajo enako izpiljen okus kot fotograf. Tudi meni je ideal poročni album in sam pristop, kot ga ima pri fotografiranju poroke angleški fotograf Kevin Mullins.
    Pa veliko sreče in lepih albumov ti želim!

Leave a Comment!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Don`t copy content!